BANAD 2025 - 6: Les Ateliers Colpaert

Toen ik in een van de vorige teksten schreef dat er geen woningen meer zouden volgen, klopte dat maar ten dele, want het laatste gebouw dat dit jaar op m'n BANAD-programma stond, diende zowel als woning en als werkplaats. 
Het betrof de voormalige Ateliers Colpaert in Schaarbeek. Dit bedrijf ontwierp geen gebouwen maar maakte de glasramen die in heel wat gebouwen terecht kwamen en dus ook art decoconstructies. De eerste maal dat ik ervan hoorde was 2 jaar geleden bij de rondleiding in het gemeentehuis van Vorst. Daar was het Ateliers Colpaert die voor de fraaie glas-in-loodramen had ingestaan.

Wellicht was het niet de verandering van uur maar gewoon verstrooidheid en laksheid, waardoor ik ruim een uur te vroeg op de afspraak was. Een blik op de reservering had volstaan om dat te weten en te vermijden, maar die moeite had ik niet genomen, er rotsvast van overtuigd zijnd dat ik om 10u30 ter plaatse moest zijn.
Dan maar onverrichterzake weer vertrokken om wat in de buurt rond te kijken. Schaarbeek is een van de talrijke Brusselse gemeenten die ik slecht ken. Aangezien het weer al bij al meeviel, was het geen groot probleem om wat kriskras in de buurt te wandelen. Zo maakte ik van de gelegenheid gebruik om onder meer de Paul Deschanellaan 2x af te wandelen en in het Armand Steurssquare wat op een bankje te zitten.

Die dag eindigde de ramadan, maar op dat moment, vermoedelijk deels door het zomeruur, was het opvallend kalm in de straat.










Uiteindelijk was het dan toch de beurt aan de groep waar ik bij hoorde en mochten we binnen.
Het pand werd in 1929 ontworpen door Adolphe Deboodt op verzoek van Florent Prosper Colpaert en werd tot begin jaren '90 van de vorige eeuw nog bewoond door diens zoon Jacques Colpaert die ook glazenier was en het werk van zijn vader voortzette.
Nadien ging het over naar een architectenbureau en vervolgens nog een ander architectenbureau, maar gelukkig behielden deze grotendeels het oorspronkelijk ontwerp.


Het woongedeelte ligt vooraan, dus achter de relatief sobere, maar toch wat aparte gevel en was eerder bescheiden van opzet en grootte, zeker vergeleken met de andere art nouveau en art decogebouwen die ik deze editie bezocht. 













Maar hun atelier lag daar dus achter, ervan gescheiden door wat mogelijk een bureauruimte was en neemt het meeste plaats in, al is het onzichtbaar vanaf de straat. Er vlak achter loopt een spoortweg en van daar is de glazen achterbouw wel goed te zien. Er bestaat ook een foto van de achterkant waar in het groot de naam van het familiebedrijf op vermeld staat zodat de treinreizigers die zeker zouden zien en ze wat bekendheid kregen (zie ook de foto's in de link hierboven).


Het was dus daar dat ze hun creaties in glas maakten, en voor Jacques ook nog nadat art deco ook helemaal uit de mode was; Ateliers Colpaert beperkte zich niet alleen tot die stroming.


En daarmee kwam voor mij een einde aan deze editie van BANAD.
8 bezoeken in totaal en telkens was het de moeite waard, ook al was dat misschien op het eerste gezicht niet altijd het geval. Erg leerrijk weer allemaal en het is toch ook wel eens fijn om af en toe onder de mensen te komen i.p.v. je steeds af te zonderen. Ook wat dat betreft is BANAD een fijn initiatief.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Honey Wilder (en toch ook Kay Parker)

Flashback tijdens het afwassen

Paul, 94 jaar en Molenbeekenaar