Dopesick
Deze week de laatste aflevering van deze reeks bekeken.
Door onvoldoende alertheid 😏 dacht ik dat deze niet was opgenomen, maar dat bleek achteraf toch het geval dus de laatste aflevering heb ik nog op tv kunnen bekijken. De overige 7 via VRT Max 😬, op een computerscherm dus. Niet m'n favoriete bezigheid...
Hij gaat over hoe Purdue Pharma een nieuwe pijnstiller op de markt brengt, OxyContin, op basis van opioïden en zo geleidelijk het leven van honderdduizenden mensen indien niet volledig kapot maakt het op z'n minst helemaal overhoop gooit, met voor velen uiteindelijk de dood tot gevolg, omdat ze er volledig aan verslaafd geraakt zijn en in talloze gevallen overschakelen op andere drugs, vaak heroïne.
De makers concentreren zich vooral op het (juridisch) gevecht dat sommige ambtenaren leveren om het middel van de markt te halen en de fabrikant voor het gerecht te brengen. Purdue Pharma was erin geslaagd heel wat mensen voor hun zaak te winnen (of in sommige gevallen "gunstig te stemmen" door allerlei voordelen tot zelfs jobs bij hen aan te bieden), dus hoofdzakelijk ziet de kijker hoe de bazen/eigenaars van het farmabedrijf, juristen en administraties (hoofdzakelijk de FDA, die het fiat geeft om geneesmiddelen te mogen verkopen en erg coulant bleek t.o.v. Purdue) versus de DEA (de dienst die drugs bestrijdt) proberen elkaar te slim af te zijn; niet erg meeslepend zou je denken. En toch is het dat net wel.
Er wordt ook wel degelijk aandacht besteed aan de ellende die het middel veroorzaakte eens de gebruikers niet meer zonder konden en zonder het zelf te willen of te beseffen verslaafd waren geraakt, maar dat is niet het belangrijkste; het helpt wel om het verhaal wat persoonlijker te houden en concreet te tonen wat de gevolgen konden zijn en daardoor beperkt de reeks zich niet alleen tot kantoren of gesprekken tussen technocraten.
Hoofdfiguur in de serie is Samuel Finnix, gespeeld door een heel indrukwekkende Michael Keaton, die voorzover dat nog nodig was (ikzelf ken hem vooral van zijn rollen in enkele Tim Burton-films maar had hem toch (tijdens een intercontinentale vlucht) ook al eens gezien in het qua opzet knappe "Birdman"), toont wat een goed acteur hij is.
Finnix is een dorpsarts in een kleine mijnwerkersstad ergens in West-Virginia die erg begaan is met de inwoners. Mede door een agressieve verkoopstrategie van Purdue begint hij patiënten OxyContin voor te schrijven en daardoor raakt een aantal van hen na een tijdje in de problemen. Uiteindelijk raakt hij na een ongeval zelf ook verslaafd en aan lager wal en speelt ook zijn licentie als arts kwijt.
Er komt dus wel degelijk veel drama in voor en de gevolgen die deze crisis heeft op individuen, gezinnen en gemeenschappen worden zeker getoond, maar niet op een gluurderige wijze waarbij er enkel aandacht zou zijn voor miserabilisme. En de reeks sluit niet af met alleen maar kommer en kwel, maar ook met enkele hoopvolle scènes.
Er is ook een kleine rol weggelegd voor een Saab 900, maar helaas in vrij tragische omstandigheden.
De reeks is relatief recent gemaakt en in de laatste aflevering kan dus nog getoond worden hoe het met Purdue Pharma afloopt, onder meer na enkele erg ophefmakende acties van actiegroepen die zich inzetten tegen de (productie en?) verkoop ervan. Dat heeft zowat wereldwijd het nieuws gehaald, onder meer doordat sommige beroemde artiesten eraan meededen (Nan Golding is mogelijk de bekendste).
Toch een puntje van kritiek wat mij betreft: gedurende alle 8 afleveringen wordt onophoudelijk heen en weer geswitcht in de chronologie. Dus het ene moment toont men een scène die zich afspeelt in 2002 om een paar minuten later terug te spoelen naar 1998 en dan weer naar 2005 en dat de hele tijd. Dat is soms wel verwarrend, zeker als je er 's avonds na een vermoeiende dag naar kijkt, op een computerscherm.
Reacties
Een reactie posten