BANAD1 : Woning Marit/Tenaerts en Woning Van der Elst


En het is weer tijd voor het jaarlijkse Brussel Art Nouveau & Art Decofestival (BANAD).

Vorig jaar was ik er relatief laat bij om tickets te bestellen en dat zou me dit jaar niet meer overkomen, nam ik me voor. Maar toch was het opnieuw zo dat ik me liet vangen door de website, in de veronderstelling verkerend dat er nog tickets zouden zijn voor de bekendste huizen/gebouwen. Het is pas als je echt wil overgaan tot bestellen dat je merkt dat er al heel wat van uitverkocht waren.

Enfin, niet getreurd, de keuze bleef groot en ook de wat minder bekende of prestigieuze plekken hebben elk wel wat te bieden. Het was dus een kwestie van relatief lang puzzelen en afwegen om te zien hoe je de bezoeken zou indelen (waar, wanneer enz.).

Voor de eerste dag viel m'n keuze dan uiteindelijk op twee woonsten in Ukkel, op zowat 15 à 20 minuten te voet van elkaar gelegen. Voordeel als je toch een beetje Frans begrijpt, is dat je je niet hoeft te beperken tot Nederlandstalige rondleidingen, zodat je qua tijdschema's toch wat speling hebt. Dit was ook hier het geval; het eerste huis was met een Nederlandstalige gids en voor het tweede koos ik maar voor een Franstalige rondleiding omdat dit paste in m'n dagplanning.


a) Woning Marit (of Tenaerts) 
Een kleine woning (bedoeld voor 1 persoon) in Ukkel. Onder meer bezocht omdat ik de Instagramaccount ervan volg en deze af en toe ook eens te kennen geeft een foto(reeks) van mij leuk te vinden. Het huis wordt nog steeds gerestaureerd maar dat proces is bijna afgelopen. Het huis is niet beschermd; dat heeft de eigenaar blijkbaar liever niet (mogelijk vanwege de restricties die bij zoiets komen kijken). Alles ging relatief traag omdat de eigenaar (een Italiaan?) misschien wel geldreserves heeft maar toch ook niet onmetelijk rijk is.
Er zijn geen originele kleurenfoto's van toen het huis gebouwd is; de huidige kleuren van de gevel zijn wellicht zoals bij de oplevering maar benaderen ze.

Zoals u ziet, zijn er toch enkele opvallende elementen in de gevel met als blikvanger toch het grote raam dat ervoor zorgt dat er veel licht binnenvalt. Dat was een hele tijd in erg slechte staat, maar is dus hersteld.
De binnenruimte is inderdaad redelijk krap, maar het is er wel relatief smaakvol ingericht.
Tijdens het bezoek mochten we nog via de trap achter het grote raam naar de eerste verdieping gaan en de (kleine) kamer bekijken die uitgeeft op het balkon. Dat hing (wat te) vol met kaders.

De architect, Louis Tenaerts, had een rijkgevulde carrière en beweerde 1635 (of zoiets) huizen te hebben ontworpen. Aan de vlakbij gelegen Coghenlaan zouden er heel wat van staan. Hij beperkte zich niet tot 1 stijl (hier de "pakbootstijl", ergens tussen art deco en modernisme (denk ik) maar de woning naast deze is ook door hem ontworpen en ziet er helemaal anders uit.
Nadat zijn eigen architectenbureau gestopt was, werd hij baas van een groot bouwbedrijf en onder meer daardoor kon hij zoveel huizen ontwerpen. Wellicht geen bandwerk, maar toch bijna.

Na het bezoek aan dit huis, ging ik te voet naar het volgende. De eerste gids had gezegd dat de Coghenlaan vlakbij lag en dus ging ik uit nieuwsgierigheid via die laan naar het volgende huis dat iets meer als een kilometer verder gelegen was. 
Dat bood me de gelegenheid om rustig een stuk ervan te leren kennen en de gevels van de woningen die erlangs staan wat te bekijken. De foto helemaal bovenaan is daar ook gemaakt.


b) Woning Van der Elst
Om 12u was het dan verzamelen geblazen voor dit huis aan de Brugmannlaan, met ook enkele typische elementen aan de gevel. Deze rondleiding was in het Frans maar dat zorgde niet voor grote problemen; integendeel, het is zelfs interessant om af en toe vaktermen in die taal te horen/bij te leren.

Dus eerst uitleg buiten, voor de gevel; niet altijd praktisch met het verkeer dat voorbij komt (vooral de trams) maar wel interessant. En dan een bezoek aan het interieur, eerst het gelijkvloers en dan de 1ste verdieping met ook een terras dat uitgeeft op een grote tuin.
In het interieur waren wel mooie elementen te zien maar soms was de decoratie voor mijn smaak toch ook wat overdadig, niet alleen qua het huis op zich (plafond bijvoorbeeld) maar ook sommige interieurelementen, zoals een of andere fresco die de vorige eigenaars hadden aangebracht nabij de mooie houten trap (waar ook een traplift in verwerkt was; handig!).

We hadden een klein beetje pech met het weer: de zon was voor een stuk achter de wolken verdwenen, waardoor het lichteffect van de ramen op de 1ste verdieping wat gedempt werd, maar niettemin was het toch de moeite om even het salon te kunnen bezoeken. De huidige eigenaars hebben ook een indrukwekkende boekencollectie en blijken erg geïnteresseerd te zijn in vogels, afgaand op de beeldjes e.d. die er te zien waren.

Wel opvallend bij dergelijke bezoeken: sociologisch lijken het toch vooral mensen uit de middenklasse of hogere klassen die eraan meedoen, en ook relatief weinig jongeren. Denk ook dat er veel "kenners" of mensen uit het "milieu" bij zijn (docenten, architecten enz.).
De komende weken staan nog verschillende andere bezoeken op het programma.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honey Wilder (en toch ook Kay Parker)

Flashback tijdens het afwassen

Paul, 94 jaar en Molenbeekenaar