BANAD 4: Résidence Palace (minus zwembad)


Voorlaatste dag van BANAD dit jaar en er stond in dat kader maar 1 afspraak op het programma: een bezoek aan Résidence Palace in het hart van de Europese wijk. 
Het was de bedoeling om een stad binnen de stad te bouwen, bewoond door de hogere burgerij of misschien adel, in alle geval mensen met de nodige middelen die het zich konden veroorloven. Er waren 180 appartementen, variërend in grootte en in het omvangrijke complex, want het was groter dan het gebouw dat er vandaag nog staat, waren er allerlei voorzieningen: een schouwburg, restaurant, winkels, een postkantoor, 200 parkeerplaatsen (of garages?) en ook een zwembad. Kortom, een microkosmos op zich en met een beetje verbeelding zou je je kunnen voorstellen dat sommige mensen hier dagenlang hadden kunnen doorbrengen zonder per se een voet buiten het complex te zetten. 

In 1927 was het af en tot begin WOII werd het bewoond, maar vanaf de Duitse bezetting werd daar blijkbaar komaf mee gemaakt en sindsdien raakte het geleidelijk aan vervallen. 
Dat er vandaag überhaupt nog iets van overblijft, is blijkbaar te danken aan voormalig Eerste Minister Guy Verhofstadt, onder wiens impuls het niet helemaal afgebroken werd maar behouden om te dienen tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU, begin dit millennium. Van een woonfunctie is nu helemaal geen sprake meer; het wordt louter gebruikt voor professionele en representatiedoeleinden.

Architect was de Frans-Zwitser Michel Polak, die zo blijkbaar heel wat jaloezie opwekte bij zijn Belgische confraters. Van hem had ik vorig jaar tijdens BANAD het RTT-gebouw in Schaarbeek bezocht. En een van de hoofdredenen voor mij om voor dit gebouw te kiezen, was het zwembad dat het huisvest(te). 
Dat is er nog steeds maar wordt niet meer als zodanig gebruikt en is zelfs niet meer toegankelijk voor het publiek, want te gevaarlijk door de slechte staat waarin het verkeert. Er staat dan ook geen water meer in, Tot nog niet zo heel lang geleden (naar verluidt 10 à 15 jaar) zou het echter wel nog zo gediend hebben en kwamen de leerlingen uit verschillende Etterbeekse scholen er nog zwemmen.
We hebben het dus niet kunnen bezichtigen. Wie op het internet naar foto's zoekt (makkelijk te vinden), zal merken dat het toch wel iets fraais was.

Beetje jammer dat we uiteindelijk relatief weinig van het hele complex te zien hebben gekregen, maar hetgeen wat we konden bezoeken, was wel interessant en de gids deed het opnieuw goed.


De Andalousische fontein hieronder is origineel maar stond vroeger in de openlucht; nu niet meer, daar die ruimte overdekt werd.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Honey Wilder (en toch ook Kay Parker)

Flashback tijdens het afwassen

Paul, 94 jaar en Molenbeekenaar