BANAD 2a : Sint-Jan-de-Doperkerk
Gisteren de tweede etappe qua bezoeken in het kader van BANAD.
's Morgens eerst naar een van de ijkpunten in de (onmiddellijke) omgeving van 'mijn' appartement (de Brunfaut-woontoren is de andere): de Sint-Jan-de-Doperkerk.
In Laag-Molenbeek kun je er haast niet naast kijken en ik kom er ook vaak langs. Enkele maanden geleden kreeg ik al eens onverhoeds de mogelijkheid om ze van binnen te bekijken, maar een tweede bezoek leek me toch de moeite omdat je toch uitleg krijgt van een gids.
Begin jaren '30 gebouwd op initiatief van de gemeente, bestuurd door een socialistisch en vrijzinnig bestuur, dus de kerk is blijkbaar eigendom van de gemeente en niet van de Kerk. Vlakbij die plek stond al sinds de jaren 1000-1100 een kerk en de vorige dateerde van vlak na de Belgische onafhankelijkheid. Deze was na WOI echter in slechte staat en diende dus te worden vervangen (of niet ;-), maar blijkbaar vond men dat toen toch nog geen optie).
De opdracht werd aan architect Joseph Diongre gegeven, met als dwingend keurslijf dat de nieuwe niet meer dan 5.000.000 frank mocht kosten, iets wat blijkbaar gelukt is, onder meer omdat hij met gewapend beton werkte en niet met stenen. Van buiten is daar niet zo veel van te zien, van binnen des te meer.
De buitenkant is erg strak en vrij sober; amper tot geen versieringen, tenzij aan de voorgevel met 4 grote beeltenissen van de 4 evangelisten en tevens een grote in steen uitgehouwen tafereel waarbij Jezus Christus in de Jordaan wordt gedoopt door z'n neef Johannes de Doper. Zo stak de kerk wel af tegen de barokke, gotische of vele andere kerken uit eerder periodes.
Maar het is eigenlijk pas bij het binnengaan dat je als bezoeker aangenaam 'verrast' wordt, door zowel de structuur die daar zichtbaar is en ook de glas-in-loodramen die voor mooie effecten zorgen en niet-figuratief zijn, louter geometrisch.
Ons groepje bestond uit amper 6 personen, inclusief de gids; een beetje vreemd toch dat er relatief weinig interesse voor is; maar des te aangenamer voor een rondleiding. We kregen naast de logische plekken ook een blik achter de schermen gegund en konden zo ook een stukje van de toren beklimmen. Blijkbaar is het mogelijk om tot helemaal boven te gaan, maar uit veiligheidsoverwegingen staat men dit niet toe (geen reling).
De kerk is maar zelden open (vooral op zondagochtend), dit onder meer omdat er al vanalles uit gestolen is.
Reacties
Een reactie posten