Tentoonstellingen


Deze week 2 tentoonstellingen bezocht.
Eentje helemaal gratis: A(r)mour van Mous Lambrabat in MAD.
En eentje bijna helemaal gratis omdat ik geen inkom hoefde te betalen dankzij de museumpass, maar die kost jaarlijks wel iets tussen 50 en 60 euro dus helemaal kosteloos was het eigenlijk niet ook al voelde ik het vandaag niet in m'n portemonnee (althans niet de inkom, de factuur van de museumwinkel na het bezoek was iets gepeperder...). 

Mous Lamrabat is een fotograaf met ook wortels in Brussen en meer bepaald Molenbeek dus een fototentoonstelling in het centrum van Brussel maar ook letterlijk op een boogscheut van Molenbeek lijkt niet meer dan logisch. Dat er geen inkom moet worden betaald, zal mogelijk ook mensen over de brug trekken die anders niet naar zo'n tentoonstelling zouden komen.
De tentoonstelling heeft een tweeledige titel : Armour - Amour en gaat over kledij.
Kledij kan zowel een bescherming(slaag) vormen als liefde voor iets of iemand veruitwendigen. Vandaar dus.

Wat heel snel opvalt (zelfs een Beotiër als mij) is hoe de fotograaf zich Westerse logo's en iconische beelden eigen maakt, in een nieuwe context plaatst, zoals ook te zien is in de bovenstaande foto.
Daarnaast zijn tal van de modellen op de foto's uitgedost in bijzondere kleren.
Het is een mooie tentoonstelling die net groot of klein genoeg is om de aandacht van de bezoeker vast te houden zonder dat je op den duur sneller voorbij de foto's wandelt. Ook een beetje een adem- en rustpunt in de hectische stad rondom je en waar je toch relatief vrolijk weer vertrekt.
Ook fijn: bij de bezoekers waren er zeker niet alleen blanken.

.   

Gisteren bezocht ik dan na de kantooruren het Stripmuseum om nog snel een andere tentoonstelling te bekijken die nog maar tot dit weekend te bezichtigen is.
De oorspronkelijke bedoeling was dus om maar naar 1 tijdelijke tentoonstelling te gaan, maar uiteindelijk werden het er 3.

a) Quintanilha: visuele kronieken van Brazilië
Een kleine tentoonstelling gewijd aan Marcello Quintanilha, een hedendaagse en intussen bekroonde Braziliaanse stripauteur. Mooi meegenomen.
Heb er achteraf 2 strips van gekocht in de museumwinkel, waaronder diegene waarmee hij in Angoulême hoge ogen gooide, "Luister, mooie Marcia".


b) Draw for change!
De expositie waarvoor ik eigenlijk ging en gewijd aan 6 tekenaressen die openlijk en via hun tekenwerk protesteren tegen allerlei misstanden in hun landen of de geesten van hun tijdgenoten. Minstens een van hen is haar land moeten ontvluchten:

Victoria Lomasko (Rusland) - Amany Al-Ali (Syrië) - Rachita Taneja (India) - Mar Maremoto (Mexico) - Ann Telnaes (VS) - Doaa El-Adl (Egypte).
Deze is nog tot morgen te bezichtigen maar zou blijkbaar eind oktober dit jaar nog voor een tweetal weken terugkomen.


c) Judith Vanistendael. Ontroerend goed
Een 2de extraatje en heel tevreden dat ik dit ook nog heb meegepikt. Ze is de dochter van oud-journalist en schrijver Geert Vanistendael maar heeft intussen al lang een naam voor zichzelf gemaakt en is vermoedelijk ook een stuk bekender als haar vader, ook (en vooral?) buiten onze landsgrenzen.

Een fraai overzicht van haar werk, waarvan ik wel een paar titels kende maar dat intussen al serieus uitgebreid is en beslist de moeite.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Honey Wilder (en toch ook Kay Parker)

Flashback tijdens het afwassen

Paul, 94 jaar en Molenbeekenaar